BOMBA ÁR! .hu domain regisztráció 1.189Ft+ÁFA

Ajánlatunk 2024.07.31.-ig érvényes!

Webmail

E-mail:

Jelszó:

Ügyfélkapu

felhasználónév vagy e-mail cím:

jelszó:

Elfelejtett jelszó

VPS információk

VPS információk

VPS

A VPS kifejezés egy rövidítés ami a Virtual Private Server szavak kezdőbetűiből adódik. Magyarul virtuális szerver néven is használható.

Az ilyen szerverek egy nagy teljesítményű kiszolgáló virtuális részét képzik, az egyes szerverek egymástól logikailag elhatároltak. Külső szemszögből a gépek önállónak tekinthetőek, saját operációs rendszert futtatnak, amihez a szerver tulajdonosának teljes értékű, rendszergazdai hozzáférése van. A virtualizált szerver erőforrásait a gazda szerver osztja ki, igény esetén a virtualizált hardware bővíthető.

 

Milyen esetben van szükség VPS-re

Az Informatikai rendszerek üzemeltetése során a legtöbb esetben alkalmazható virtuális szerver, jellemzően kis és közepes számítási teljesítményű rendszerek esetén alkalmazható.

Milyen szolgáltatások telepíthetőek VPS-re

A szerverekhez rendszergazdai jogosultságokat adunk, így tetszőleges szolgáltatás telepíthető és beállítható.


 

Milyen előnyei vannak a fizikai szerverrel szemben

Virtuális szerver használata esetén megspórolható a drága hardware megvásárlása, az ezzel kapcsolatos folyamatos fejlesztési költségek. Egy szolgáltatás redundáns üzemeltetéséhez több szerver szükséges, míg ez a virtuális szerver esetén a szolgáltató részéről biztosított.

Infrastruktúra

A szerver környezet kiépítésénél törekszünk a legnagyobb fokú redundancia megteremtésére. A rendszer felépítését legjobban a VPS infrastruktúra oldalunkon található blokkábra szemlélteti.

VPS elérése

  • SSH kapcsolaton
    A Linux operációs rendszerrel telepített rendszereket SSH kapcsolaton keresztül lehet elérni. Az eléréseket az ügyfélkapu adminisztrációs felületünkön lehet megtalálni. A virtuális szerverekhez biztosítunk egy adminisztrációs SSH felületet is, ennek elérése szintén az adminisztrációs felületen található.
  • VPS elérése VNC kapcsolaton
    A szerverek telepítéséhez, vagy hibajavításhoz (amikor a gépen futó SSH vagy RDP kapcsolat elérhetetlen) biztosítunk VNC elérést is. Az eléréshez szükséges adatok az ügyfélkapu felületen és az adminisztrációs SSH felületen is fel vannak tüntetve. A kapcsolódáshoz Windows operációs rendszer esetén Ultra VNC kliens használatát javasoljuk, míg Linux alól az általunk eddig tesztelt összes VNC kliens megfelelt, például a gtkvinviewer biztosan működik.